Rauwe Kritiek


blograuwVanochtend heb ik via Uitzending Gemist de documentaire “Rauwer” bekeken. Een aanrader!
 Het verhaal ken je vast al, aangezien het een vervolg is op de docu “Rauw” uit 2008.  Bovendien is het in de media, waaronder De Wereld Draait Door, blogs en in kranten al breed uitgemeten. Voor hem of haar die het verhaal niet kent: “Rauwer” verhaalt over een moeder die haar zoon Tom alleen maar raw food laat eten.

Zie deze link als je de documentaire nog wilt bekijken:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1313508

De gepeperde kritiek van anderen
Deze dame is al zoveel afgezaagd, al zoveel bekritiseert, dat ik er geen meerwaarde in zie om dat hier te herhalen of er nog een schepje bovenop te doen. Tuurlijk: ze is erg dogmatisch en strikt. En ik ben het met een aantal dingen niet eens. Zoals de bewering dat dierlijk eiwit zou leiden tot welvaartsziekten als kanker e.d. (hangt er vanaf).

Wat dat betreft helpt Google niet. Wat je namelijk ook gelooft, welke voedingsfilosofie je ook aanhangt, je vindt er altijd bevestiging voor. Het Internet is zo rijk, wetenschappelijke databases zo omvattend, dat elk dogma kan worden bewezen door een half uurtje te surfen. Google als de ultieme bevestigings-machine, of het nu gaat om het bevestigen van je angsten of overtuigingen.

ChinaStudyThe China Study

Zo is er veel discussie omtrent “The China Study”, door raw foodists en veganisten vaak aangehaald als het bewijs dat dierlijk eiwit ziekmakend is.  Wie er gelijk heeft? Wie zal het zeggen… ik kan uiteindelijk alleen maar redeneren vanuit N=1 (mezelf dus) en gezond verstand.  En ik raad je aan hetzelfde te doen. Want de wetenschap biedt wel clues, maar geen zekerheid.

Dus probeer raw food eens uit. Al dan niet met rauwe vis en wat rauw vlees. Of een rauwe eidooier. Want wie stelt dat raw food schadelijk is voor de gezondheid, maar het zelf nog nooit heeft geprobeerd, heeft wat mij betreft geen recht van spreken. En als je beweert dat raw food schadelijk is mag mij dit uitleggen: waarom hebben wij als enig organisme op aarde gekookt voedsel nodig?

wintertreeWarm van rauw
Om warm te blijven misschien? Dan nodig ik je uit om een halve kilo rauwe dadels te eten, een half uurtje te wachten en mij dan nog te vertellen dat je het koud hebt. Als je brood, pasta, rijst en andere koolhydraatbronnen laat voor wat het is, en het NIET vervangt door andere koolhydraatbronnen….nogal wiedes dat je het koud krijgt. Maar in plaats van dat koolhydraatarm de schuld krijgt (met traag werkende schildklieren), krijgt raw food ervan langs.

O koolhydraatarm-minnend Nederland…wanneer dringt het tot je door…. we hebben koolhydraten NODIG… in grote hoeveelheden, omdat elke cel in je lichaam erom vraagt. Je moet alleen de goede koolhydraten van de slechte onderscheiden, net als met eiwitten, net als met vetten, net als met alles. Zullen we eens gaan discussiëren over koolhydraatbronnen, vetbronnen, eiwitbronnen in plaats van macro-ratio’s waar we toch niet uitkomen?

zuivelnl

De geleerden in zuivelland

In de documentaire komen ook een aantal artsen aan het woord. Ieder met hun goede bedoelingen. Het is me echt wel duidelijk dat ze het beste voor hebben  met Tom. Maar niemand die ook maar even stilstaat bij hun eigen aannames: “Hmmm… brood… een baksel van bewerkte & verhitte granen, zout en nog wat…zou dat nou wel zo gezond zijn?”. Of: “Zuivel is belangrijk voor sterke botten. Toch wel vreemd dat wij zoveel mensen met botontkalking hebben in dit land…”.

Of niemand van de artsen die dit hardop durft te zeggen! 80% van alle (kinder)artsen volgt gewoon klakkeloos de adviezen van een hopeloos achterhaald Voedingscentrum en WHO (World Health Organization).

Gelukkig merk ik onder diëtisten een kentering. Deze mogen wat mij betreft veel prominenter op de voorgrond worden gezet. Die staan open voor nieuwe ontwikkeligen  en onderzoeken rondom Paleo. Maar in dat hele programma “Rauwer” (en in de 1e documentaire “Rauw”) is geen diëtiste aan bod gekomen!

Het vertrouwen in de alwetende witte jas in Nederland is kennelijk tot grote hoogten gestegen, terwijl die schoenmakers zich niet bij hun leest houden. Een uitzondering was de huisarts in ruste die in de documentaire de verdediging van Tom’s moeder voert.

Wat ook een gemis is: alleen focussen op Tom’s groei. Waarom niet andere bloedwaarden aan bod laten komen? Bloedwaarden die met zo’n hoge inname van rauw fruit- en groenten ongetwijfeld op meerdere fronten superieur zijn aan die van leeftijdsgenoten.

Een lans voor Tom’s moeder

Wat ik zo ongeloof knap vind is dat zij altijd veel kritiek op haar pad heeft gevonden. En ze weet ook dat zij door deelname aan deze documentaires in de hoek wordt gezet. En toch doet ze eraan mee. Omdat ze niets te verbergen heeft. En omdat haar intentie spik- en spanklaar is: ze wil het beste voor haar zoon.

Dat wetende, vraag ik me toch gewoon af: waar bemoeit zo’n Kinderbescherming zich mee? Of zo’n dame van bureau Jeugdzorg. Met de beperkte middelen die je hebt, richt je op jongeren die écht in de problemen zitten. En die zijn er genoeg! Deze jongeman ontwikkelt zich, misschien qua lengte niet zoveel als je graag wilt zien. En geestelijk heeft hij het volgens mij ook aardig bij elkaar. Hij neemt binnenkort zelf een beslissing… en ik heb het vermoeden dat wat hij ook besluit, rauw een groot component van zijn voeding uit gaat maken. Hij vindt het lekker, iets van zijn eigen broer beaamt.

Trouwens, we zijn het langste volk van de wereld hé. En ook het volk met de hoogste zuivelconsumptie. En ook het volk met de hoogste botontkalking. En borstkanker. En we zijn top-10 in aderverkalking. So pleassssee…. hou je eigen maatstaven nog eens tegen het licht en ga niet alleen maar af op grafiekjes en zuivel-lobby’s. En lees nodig eens wat meer over calcium, calcium-opname enzovoort. Dat deterministische denken helpt ons alleen maar van de regen in de drup. Voeding is een context, geen optelsom van individuele stofjes.

Voedingsmythes

Het droevige is dat het gros van de “influencers” als artsen en wetgevers de ballen verstand heeft van voeding. En je leert het ook niet even uit een boek. Je leert het door het aan den lijve te ondervinden. Door je eigen waarheid te vinden. Laten we die mensen maar gewoon in een hok zetten en met elkaar laten praten. Want daar komt geheid een uniform beeld uit.

Wat dat betreft geloof ik in meerdere wegen naar Rome, afhankelijk van je vertrekpunt (diabetes, te dik, juist te mager, specifiek hormoon uit balans, ontstekingsziekten, etc.). Maar Rome is Rome. Zouden we dan echt de enige soort zijn op aarde die geen soort-specifiek dieet kent?

Trouwens over calcium gesproken, dit doet mij denken aan David Wolfe, die ook in de docu aan het woord komt…

antlerDavid Wolfe

Het lijkt wel of iedereen deze man aanbid. Vooral in de rawfood-scene. (note to self: zeker jaloers Alex!). Qua superfoods heeft hij zeker wat te vertellen. Maar iets zegt mij dat hij niet congruent is. Duur woord voor dat hij zijn eigen adviezen niet opvolgt. En ik zie altijd bij talks van hem de bussen met supplementen en poeders op tafels staan. Dan volgen verhalen over Colostrum (eerste moedermelk, van koeien in deze context), Deer Antler (hertengewei) en dergelijke. Denk ik altijd bij mezelf: jaja, daar verdien je natuurlijk aan. Hij heeft soms teveel van een witchdokter. Rauwe schoenmaker hou je gewoon bij je rauwe & superfoods leest.

En waarom verbergt hij altijd zijn waistline in van die wijde Maya-achtige kleding? Eet je stiekem niet rauw misschien terwijl je het Evangelie loopt te verkondigen?

Wel goed dat hij Tom een hart onder de riem steekt en hem aanspreekt op zijn eigen verantwoordelijkheid, in plaats van dit via zijn moeder te spelen.

Mijn visie

GorillaRaw food is gewoon het gezondste dieet op aarde. Period.
Zo, ik heb het gezegd. Maarrrr:

1. Ik geloof wel dat daar dierlijk eiwit in thuishoort.
2. Licht verhitten biedt soms wat voordelen
3. Samen eten als ritueel kan ook gezond zijn (ook als het dus gekookt is)

Dat rauw eten niet altijd praktisch is, is een hele andere discussie. En nee, ik eet zelf geen 100% rauw. Ik hou me niet bezig met daar percentages aan hangen. Maar net zoals een pianist zegt: als ik een dag niet oefen, hoor ik zelf achteruitgang in mijn spel. Zo zeg ik: een dag geen raw food, en mijn vitaliteit gaat omlaag.

En over de hoeveelheid benodigd dierlijk eiwit kun je lang twisten. Wat geloof jij?

Wens je in ieder geval mooie feestdagen en een supergezond 2013 !

Alex Greve

 

 

Comments

comments