Onsmakelijke maar boeiende docu over darmaandoeningen

Gisteren zag ik op Uitzendinggemist.nl een hele goede en interessante documentaire. Het ging over het belang van darmbacteriëen voor onze gezondheid. Nu wist je waarschijnlijk al langer dat onze darmflora onze gezondheid kunnen maken of breken.

Zelf de docu zien? (is de moeite meer dan waard!) Ga dan naar: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1113935

De hygiëne hypothese
Maar de wetenschappers in deze documentaire gingen een stap verder. Namelijk dat “wormen” goed zouden zijn voor onze darmen. Ja je leest het goed: WORMEN. De kruipers die we intuïtief koste wat kost NIET in onze darmen willen hebben. Euuuhhhhhh!

En ze hadden een goed punt: door onze vergaande nadruk op hygiëne zijn we onze oeroude “vrienden” in de vorm van wormen en goede darmbacterieën kwijtgeraakt. Deze organismen weten ons immuunsysteem om de tuin te leiden. Ze maken stoffen aan die ervoor zorgen dat ons immuunsysteem ze niet aanpakt.

Dit lijkt nadelig zou je zeggen. Wie wil er niet een actief immuunsysteem dat deze parasieten weet te elimineren? Nou en daar zit hem dus nu net de kneep:

Omdat onze “vrienden” niet langer door onze darmen kruipen valt ons immuunsysteem van alles en nog wat aan, zelfs ons eigen lichaam! Dit leidt tot allerlei auto-immuunziekten zoals prikkelbare darm, chronische darmontstekingen, diabetes (type 1), allergieën (voor zowel gluten, lactose als stuifmeel) enzovoort.

Kinderen in Afrika
Hmmm…moderne welvaartsziekten dus als een gevolg van teveel hygiëne! Zo komt in de documentaire aan bod hoe bij dorpskinderen in Afrika nauwelijks allergieën voorkomen. Volgens de wetenschappers omdat ze gewoon buiten ravotten in omstandigheden die wij als moderne Westerlingen snel bestempelen als “vies…vies…vies!”. Je ziet die kinderen zwemmen in rivieren waar ze via de huid met wormen worden besmet…jakkes. Maar dus lekker geen last van allergieën.

Ik stond helemaal paf toen één van de wetenschappers repte over een 34-jarige Amerikaan met een chronische darmonsteking. Hij gebruikte daar medicijnen voor (waarschijnlijk steroids om het overijverige immuunsysteem in toom te houden). Maar die medicijnen gaven een hoop bijwerkingen en wat hij ook probeerde, antibiotica, probiotica, hij kreeg zijn darmen niet op orde.

Hij heeft zich vervolgens met hulp van een Thaise arts laten infecteren met wormeitjes. Na een paar maanden was hij klachtenvrij en kon hij zelfs stoppen met zijn medicijnen. De wetenschapper spreekt over een zeer belangrijke doorbraak en zegt zelfs dat we deze meneer dankbaar mogen zijn. Hij nam behoorlijk wat risico, maar het kan wel eens zijn dat hij de medische wereld op zijn kop zet:

hygiëne in de darmen is niet wat het geweest is!

Wat kunnen we hiervan opsteken behalve “wormen”?
Nu raad ik hem of haar met darmklachten niet aan om meteen naar de huisarts te rennen en een poeptransfusie (eeeeuhhhh….ja ook dat komt aan bod in de docu!) of besmetting met wormeitjes aan te vragen. Als het al bewezen is dat het werkt, denk ik dat we allemaal toch écht iets van afschuw moeten overwinnen.

Wel zet het me aan het denken over voeding dat heeft kunnen fermenteren (mooi woord voor rotten). Voeding als zuurkool, yoghurt, kimchi, wijn enzovoort. Misschien dat we dat fermenteren meer moeten gaan doen om de juiste bacterieën weer met onze darmen in contact te brengen.

En het bovenstaande breekt ook weer een lans voor biologische voeding: waar dankzij het gebrek aan bestrijdingsmiddelen nog heel veel “enge” bacterieën in zitten. Lees: eng is zo eng nog niet. Ook is het een extra argument om meer voeding rauw te consumeren. Want met koken doden we van alles.

Trouwens: veel mensen zijn bang voor het consumeren van rauwe vis zoals in sushi. Ook vanwege de kans op parasieten. Misschien moeten we onszelf maar eens achter het hoofd krabben en deze reserves opzij zetten?

Het doet me denken aan wat een Amerikaanse dame ooit schreef. Ik heb het vertaald en geciteerd in mijn boek Honger Naar Meer:

Als we degenen mogen geloven die de regels maken tegenwoordig, dan zou ieder van ons die kind was in de jaren ’60, ’70 en begin jaren ‘80 eigenlijk niet meer kunnen leven, omdat onze felgekleurde wiegen helemaal bedekt waren met verf gebaseerd op lood. Als baby kauwden we op deze verf naar hartelust. Er waren géén kindveilige deksels op medicijnen, kindersloten op deuren of kasten en we speelden met potten en pannen of het een lust was. Als we op onze fiets zaten, droegen we geen helmen maar alleen maar superlichte slippers. Als we in de auto zaten, hadden we geen veiligheidsriemen om en er was echt niet zoiets als een airbag! We deelden ons drinken met vier andere vriendjes en we overleefden het allemaal.
We waren uren bezig met auto’s of skelters bouwen van houtafval. We gingen daarmee op volle snelheid van een heuvel of van een dijk waardoor we erachter kwamen dat we vergaten remmen te maken! We landden tijdens verstoppertje nog wel eens in brandnetels maar die leerden we snel te vermijden. We speelden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en niemand die ons dat verbood, zolang we maar thuis kwamen voordat het donker werd. Niemand, ook onze ouders niet kon ons bereiken en er was ook nniemand die dat erg vond. Wij liepen niet rond met mobiele telefoons maar reageerden pas als onze ouders ons kwamen halen – te voet. Wij beschikten niet over Play Stations of X-Boxes. We hadden geen 99 TV-kanalen, geen home theater audio en DVD systeem en we wisten niet eens hoe je chatten en Internet spelde. We hadden vriendjes – we gingen gewoon naar buiten en vonden ze! We speelden trefbal bij het leven en jongen jongen wat deed die bal soms pijn! We kregen rollerskates en auw wat was dat asfalt soms hard. We vielen uit bomen, in struiken, bij bouwplaatsen en we braken of schaafden soms wel eens wat, maar niemand werd er vervolgens voor aangeklaagd. We deden aan belletje-trekken en we waren als de dood dat de eigenaren ons zouden vangen en opsluiten. We liepen gewoon naar het huis van onze vriendjes en geloof het of niet, we liepen ook gewoon naar school! Mama of papa hoefde ons niet naar school te brengen, want de school was gewoon om de hoek. Het idee dat mama of papa ons wel uit de problemen zouden halen als we een regel overtreden is absurd. Onze ouders bleken juist de kant te kiezen van de wet, de politie en de meester of juffrouw!
In plaats van uit een fles dronken we water uit de tuinslang en het smaakte nog hetzelfde ook! We aten chips, snoep en dronken veel frisdrank met echte suiker maar we hadden nooit last van overgewicht want we speelden altijd buiten…

Wat denk jij? Terug naar biologische teelt, onze kinderen gewoon buiten laten zwemmen waar ze willen? Op blote voeten door het zand? En meer rauw eten? Meer gefermenteerde producten eten?
Ik vraag me af wat jij denkt dat we kunnen doen om onze darmen weer oersterk te maken…

Alle gezondheid en wijsheid,
Alex Greve

P.S. Er zijn nog slechts een 4-tal plaatsen beschikbaar voor de dagworkshop van zaterdag 26 november dus meld je vandaag nog aan: http://www.bodywatch.nl/aanbieding/workshop.php

Het beloofd weer een bijzondere dag te worden, zo vlak voor de feestdagen. En als je jouw partner, vriend of vriendin meeneemt krijg je 50% korting. Lees er hier meer over:
http://www.bodywatch.nl/aanbieding/workshop.php

Comments

comments