Nog 1 keer over gezond verstand: Ik drink géén melk, u ook niet?

De vorige twee weken trapte ik af met mijn ’50 centen’ aan observaties wat gezond voor ons is – en wat niet. Vandaag tenslotte een zeer teer onderwerp, vooral in onze Lage Landen: zuivel. En wat heeft Lenny Kuhr hiermee te maken? Maar eerst:

10. de meest gezonde producten in de supermarkt hebben geen ‘gezonde keus’ label

Unilever, Campina en andere voedingsproducten waren er als de kippen bij. De overheid had plannen om bepaalde voeding te voorzien van een gezondheidslabel. Dit vormde een serieuze bedreiging, want de macht welke voedingsmiddelen een label verdienden en welke niet zou daarmee niet in hun handen komen.

Daarbij komt dat u en ik als consumenten steeds kritischer worden als het gaat om toevoegingen als: suiker, zout, transvetten, kleur-, geur- en smaakstoffen.

Maar Unilever & co. waren slim. Ze sloegen de handen in elkaar en introduceerden het ‘Ik eet bewust’ logo. Nog voordat de overheid hun eigen logo introduceerden en daarmee beantwoordend aan het principe van zelfregulering.

Ik kies bewust

Voor meer info over kies bewust en de controverse zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ik_Kies_Bewust

Vervolgens deed Albert Heijn ook een duit in het zakje. Aangezien zij geen voedingsproducent zijn (hun huismerken betrekken ze van leveranciers), kunnen zij zich moeilijk aansluiten bij ‘Ik kies bewust’. Laat staan dat de grote voedingsproducenten AH met open armen zouden ontvangen. Die twee machtsblokken leven toch al op gespannen voet als gevolg van prijsoorlogen, huismerken die qua uiterlijk 1-op-1 blijken gekopieerd te zijn van de A-merken, etc.

Geen nood. Appie Happie kwam al snel met een eigen logo, het bekende klavertje vier:

Aan de hand van deze logo’s snijden de voedselproducenten en AH  de overheid de pas af. En weet u als consument nu precies welk logo welke afzender heeft? Nee dus. Laat staan dat u tijd en zin heeft om daar bij stil te staan!

Maar is het u opgevallen dat de meest gezonde voedingsmiddelen in de supermarkt (fruit en groenten) géén ‘ik ben gezond’ logo bevatten?

11. Zuivel is niet gezond

Ouch! Morgen vind ik de eerste dagvaardingen in de bus. Want de zuivelindustrie is een machtige. Eén die zelfs is doorgedrongen tot de wandelgangen van de basisscholen. Want hingen daar vroeger (en misschien nu nog steeds, alleen heb ik nog geen schoolgaande kinderen) niet de posters met ‘Melk, de witte motor’ en beruchte voorgangers?

Ik weet het, het is nogal een statement voor iemand die (u ook?) is grootgebracht met melk, vla, kaas en yoghurt. Maar het bewijs is overweldigend. Een lawine aan onderzoeksresultaten toont aan dat er een link bestaat tussen autoimmuunziekten (zoals diabetes type-1, lupus en prikkelbare darm), diverse vormen van kanker (waaronder borstkanker) en een hoge consumptie van zuivel.

Overigens, landen als Finland, Nederland en Denemarken hebben de hoogte percentages vrouwen met borstkanker van de hele wereld. Landen waar ook de zuivelconsumptie de hoogste in de wereld is…..het geeft te denken.

En als u de onderzoeksdata niet wenst te geloven, doe ik een beroep op uw gezond verstand. Tenslotte is dit artikel daarmee begonnen. Zouden onze voorouders, fanatieke jager-verzamelaars, hetzelfde hebben gedaan als deze man hieronder in beeld?

(Nee zegt een slimmerik, onze voorouders droegen geen driedelig grijs tijdens het melken. Zucht.)

12. de leefkwaliteit van dieren beinvloed onze gezondheid

Simpel gezegd, een kip dat een hondeleven heeft gehad is minder gezond voor ons dan een scharrelkip.
Waarom? Omdat is aangetoond dat een kip die vrij heeft kunnen rondlopen, in plaats van in legbatterijen te zijn opgehokt, een betere vet-samenstelling heeft. Dat wil kortweg zeggen een betere balans kent tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.

Of:

Een ander voorbeeld is vee dat kunstmatig veevoer krijgt voorgeschoteld. Een mengelmoes van mais, granen, antibiotica en groeihormonen. Omdat het goedkoper is en het meer vlees oplevert. Die koe wil veel liever gewoon in de wei rondlopen en grazen. Van polletje gras naar polletje gras.
Iedereen die anders beweert mag mij uitleggen waar anders die antibiotica in hun voeding voor nodig zijn!

Dus die koe niet blij en wij uiteindelijk ook niet. Wij vinden een lap vlees op ons bord dat qua vet minder goed is opgebouwd. En we krijgen er gratis groeihormonen en antibiotica bij.

Geen wonder dat er zoveel vegetariërs zijn. Die weten dit al langer.
En ik verwacht nu niet dat u meteen op de Partij voor de Dieren gaat stemmen (ik hou u ook niet tegen), maar ziet u de link tussen uw gezondheid en hun leed?
Dierenleed een halt toeroepen, al deden we het alleen maar uit egoistische motieven….

Genoeg over wat mijn gezond verstand mij leert. Altijd leuk om van u te horen wat u denkt! Moeten we allemaal maar weer part-time boer of jager worden?

Comments

comments