Familie van maagverkleiningspatiënten valt ook af

Familieleden van patiënten die een operatie ondergaan om gewicht te verliezen vallen zelf ook af. En ze gaan ook nog eens gezonder eten en meer bewegen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de School of Medicine van Stanford University.

Een jaar nadat de 35 patiënten die voor het onderzoek gevolgd werden een maagverkleining hadden gehad, wogen hun obese volwassen familieleden gemiddeld vier kilo minder. Daarnaast lijken veel van de kinderen in deze gezinnen ook geprofiteerd te hebben omdat zij een lagere Body Mass Index hadden dan gezien hun groeicurve verwacht werd.

Vrouwen met overgewicht die met ondersteuning van een arts afvallen met bijvoorbeeld het Atkins dieet verliezen in 12 maanden tussen de 2 en de 5 procent van hun lichaamsgewicht. In diezelfde periode verloren zowel de obese mannen als de vrouwen in de familie van de patiënten gemiddeld 3 procent van hun lichaamsgewicht. De familieleden konden dus net zoveel afvallen door de maagverkleiningspatiënt te begeleiden als door het volgen van een traditioneel dieet.

De 50 volwassenen en kinderen die deelnamen aan het onderzoek deden wel meer dan alleen in hetzelfde huis wonen als de obese patiënten. Ze gingen ook mee met de afspraken voorafgaand aan en na de operatie, waar ook voedings- en leefstijladvies gegeven werd. Hier werd onder andere informatie gegeven over een eiwit- en vezelrijk dieet met weinig vet en suiker. Bovendien werd aangeraden om vaak maar weinig te eten. Ook werd er aangeraden om veel te bewegen, weinig alcohol te drinken en niet te veel tijd voor de tv door te brengen.

De onderzoekers concluderen dat de familie van maagverkleiningspatiënten veel leert over een gezonde levensstijl door nauw betrokken te zijn bij de patiënten. Dit zou nog meer het geval zijn als er speciale begeleiding voor de familie van patiënten zou komen waarin informatie over de ingreep en over een gezonde levensstijl gegeven wordt.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Archives of Surgery

Bron: http://archsurg.ama-assn.org/cgi/content/short/archsurg.2011.297

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

tipsTIP naar aanleiding van dit artikel: Ook zonder een maagverkleiningsoperatie kan je met je familie over een gezonde levensstijl praten.

tipsDISCUSSIE naar aanleiding van dit artikel: Ik denk dat angst hier ook een grote rol speelt, als je ziet hoe zwaar iemand met overgewicht het heeft, en helemaal als hij of zij een operatie krijgt, dan pas je wel op dat je zelf niet zo dik wordt.
 

Comments

comments