De kracht van “shit”

Mijn vaste lezers zullen niet opkijken als ik het belang van de darmflora benadruk. Want niet alleen draagt het bij aan een betere stoelgang, het zorgt ook voor een betere gezondheid (betere immuniteit, minder onstekingsreacties, enzovoort).

Soms kan het voorkomen dat je darmflora zo van slag is, dat supplementeren met wat probiotica niet langer helpt. Een slecht voedingspatroon kan daar een oorzaak van zijn. Vorige maand nog (14 december 2013) werd bekend dat voeding razendsnel je darmflora verandert. ‘Een dag anders eten dan normaal, verandert direct de samenstelling van de menselijke darmflora’, aldus onderzoekers aan de Universiteit van Harvard [1].

Probiotica
Probiotica bevatten micro-organismen die je helpen je darmflora gezond te houden. Ze voegen een bepaalde bacteriestam toe aan je darmflora die, volgens de verkopers, je weerstand verhoogt. Je vindt ze in de supermarkt, in zuivelproducten maar soms ook in de vorm van tabletten. Het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate probiotica invloed hebben op je gezondheid. Daarnaast kan jouw darmflora dermate van slag zijn dat een rigoureuzere aanpak nodig is.

zuivelprobiot

Fecal Mass Transplant
Die aanpak heet Fecal Microbiota Transplantation of Fecal Mass Transplant (laten we het simpel houden en het FMT noemen). FMT is het transplanteren van poepbacteriën van een gezond persoon met een gezonde darmflora naar dat van iemand met een slecht darmflora.

‘Hoor ik dat nou goed, poepbacteriën..?’ – hoor ik je denken. Zeker. Het transplanteren van ‘poep’ van de ene persoon naar de andere kan een ontzettend effectief middel zijn om de darmflora van iemand te verbeteren. Poepbacteriën van een gezond persoon worden dan bijvoorbeeld via een klysma het darmstelsel van een ziek persoon ingespoten. Vaak is maar één behandeling nodig om iemand compleet te genezen van bijvoorbeeld CDI, een aandoening die hieronder wordt besproken.

Waar gebruikt men het voor?
De belangrijkste toepassing is gerelateerd aan een staafbacterie die veel voorkomt in je darmen: de Clostridium Difficile. In principe doet deze bacterie geen mens kwaad – totdat je om wat voor reden dan ook antibiotica moet slikken. Antibiotica kunnen namelijk een desastreuze uitwerking hebben op de verhouding tussen bacteriestammen in je darmkanaal. Hierdoor neemt de bacterie een vergrote vorm aan, wat leidt tot overheersing en met allerlei nare gevolgen van dien. Deze nare gevolgen kunnen variëren van diarree tot pseudomembraneuze colitis. Een hele mond vol, maar het betekent simpelweg zware diarree met buikpijn en soms koorts. Dit is niet alleen pijnlijk, maar doordat je veel vocht verliest kan het ook levensbedreigende uitdroging tot gevolg hebben.

abdomimenpijn

De bacterie is gelinkt aan Clostridium Difficile infection (CDI) – een infectieziekte waar alleen in de Verenigde Staten jaarlijks al zo’n 3 miljoen mensen ziek van worden. Daarvan vinden bijna 110,000 mensen elk jaar de dood [2]. Behalve bij CDI wordt FMT ook gebruikt bij een prikkelbare darmsyndroom en zelfs bij de ziekte van Parkinson [3]. Het wordt ook gebruikt voor de chronische aandoening colitis ulcerosa, al zijn daarbij wel meerdere behandelingen nodig.

Je kunt je voorstellen dat de wetenschap op zoek is naar een antwoord op deze ziektes. Het is absoluut geen kwakzalverij – er zijn al talloze onderzoeken naar gedaan waar de effectiviteit steeds weer wordt bevestigd [4]. Zo geneest minstens 83% van de mensen die FMT ondergaat van CDI [5]. FMT wordt door wetenschappers dan ook langzaam maar zeker geaccepteerd als de meest voor de hand liggende methode om CDI mee te bestrijden.

cd

Waarom werkt dit beter dan probiotica?

Zoals ik al zei voegen probiotica een bepaalde bacteriestam aan je lichaam om zo de werking van je darmstelsel positief te beïnvloeden. Ze kunnen worden voorgeschreven na een antibioticumkuur, maar het is niet bewezen dat het ook daadwerkelijk nut heeft. Als je darmstelsel echt van slag is, heb je meer aan een complete aanpak van het darmstelsel, een aanpak die FMT biedt. FMT verbetert namelijk de verhouding tussen bestaande bacteriën in plaats van een bacterie toe te voegen.

Daarnaast heb je vaak aan één behandeling al genoeg – terwijl probiotica vaak langer moeten worden gebruikt. Bovendien is de Clostridium Difficile een hardnekkige bacterie die graag terugkomt – probiotica kunnen daar onvoldoende tegen doen.

Nadelen en de toekomst
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op poepbacteriën van een ander. Het is natuurlijk ook wel een beetje een raar idee. Maar als het bij het merendeel van de patiënten heilzaam werkt, waarom ook niet?

Vind je het interessant? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje van het AMC:

Wat denk jij, zou jij zo’n behandeling willen als je ziek zou zijn? En zal deze geneeswijze in 2014 meer voeten in de aarde krijgen?

[1] http://www.nu.nl/gezondheid/3654100/voeding-verandert-darmflora-razendsnel.html

[2] Sailhamer EA, Carson K, Chang Y, Zacharias N, Spaniolas K, Tabbara M, Alam HB, DeMoya MA, Velmahos GC. Fulminant Clostridium difficile colitis: patterns of care and predictors of mortality. Arch Surg 2009; 144: 433-439

[3] Ananthaswamy, Anil (19 January 2011). “Faecal transplant eases symptoms of Parkinson’s”. New Scientist.

[4] Bakken, Johan S.; Borody, Thomas; Brandt, Lawrence J.; Brill, Joel V.; Demarco, Daniel C.; Franzos, Marc Alaric; Kelly, Colleen; Khoruts, Alexander; Louie, Thomas; Martinelli, Lawrence P.; Moore, Thomas A.; Russell, George; Surawicz, Christina (1 December 2011). “Treating Clostridium difficile Infection With Fecal Microbiota Transplantation”.Clinical Gastroenterology and Hepatology 9 (12): 1044–1049.

[5] Garborget al. 2010

[6] http://voices.yahoo.com/fecal-bacteriotherapy-stool-transplant-help-chronic-6530052.html

Comments

comments